Sanseinntrykk

Mmmh. Sitter på et kjøpesenter. Ser inn mot Spaceworld og nedover handlegaten som er julepyntet. Det glitrer og skinner over alt. Hva er det egentlig jeg ser, tenker jeg, og skrur av filtrene for et øyeblikk. Vanvittig komplisert, det hele, tenker jeg.

Vi trenger filtre for å kunne fordøye alle inntrykkene. Og hva er filtrene egentlig? – Tja, det er vel opplæringen vi har fått, mønstrene vi har arvet, konvensjonene vi har sluttet oss til. Det påstås at ca 90% av det vi oppfatter som virkelighet egentlig er tillært stoff, mens kanskje bare 10% er ren virkelighet.

For den nysgjerrige, for den eventyrlystne, kan det være spennende å skifte filtre i perioder, for å kunne se andre sider av virkeligheten. Slike «alternative filtre» er også ofte tillært, men da med røtter i andre tradisjoner enn de rådende.

Å kunne skifte filtre, endre virkelighetsoppfatning i perioder, er ofte en tillært evne. Man kan lære det av noen, men man kan også spontant finne ut av det selv, hvis man er nysgjerrig nok. Uansett – det begynner vel oftest med en periode med avlæring.

Dersom man ønsker å ta fatt på bevisst avlæring kan man jo starte med i tankene å unngå konvensjonelle konsepter. Eksempel: Kall ikke et tre for et tre. Å bruke begrepet «tre» kan sterkt begrense sansningen, da man jo tror man vet hva et tre er. Man vil ikke kunne se annet enn det man har lært.

Beskriv heller det du kan sanse; noe levende med grøne utstikkere som strekker seg oppover og nedover i noe brunt (og så mye mye mer). Har man avlært seg nok, vil nok hjernen etterhvert søke å stable på beina nye konsepter, men da kan man selv påvirke denne prosessen i den retning man ønsker. Hørtes det kanskje litt villt ut? –

Tja, det går nå fint an å leve med flere sett filtre, skulle jeg tro. De nedarvede, de sitter som støpt. Man kan forlate dem ved spesielle anledninger. Men det er jo ingen sak å vende tilbake til dem, De vil alltid være der. Men nye supplerende filtre, kan gi oss et større perspektiv og utvide vår kunnskap om hva det vil si å være menneske på jord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s