Placebo – the real thing

Jeg så et spennede TV-program igår, en vitenskapelig undersøkelse omkring placebo ble vist. Og det kunne bevises at placebo faktisk virket. Med placebo tenker vi på piller, men det ble også vist eksperimenter med «placebo-operasjoner». Kirurgene åpnet opp og lot som om de gjorde noe, Deretter sydde de igjen. Og pasienten? – Jo, pasienten ble frisk. Man kunne se det på røntgenbilder at positive forandringer var skjedd. –

Placebo virker ikke alltid, men såpass ofte at betydningen er signifikant. Så placebo er ikke «bare» – placebo virker – ingen tvil om det. – Men jeg synes noe mangler i forskningen. Man må stille seg spørsmålet «Hvorfor virker det?» Stiller man seg et slikt spørsmål, vil man før eller senere måtte konkludere vitenskapelig med at healing også faktisk virker, ikke alltid, men ofte, såpass ofte at det er signifikant.

Jeg ville foretrekke at man trakk healing inn fremfor å holde på placebo. Placebo er på en måte løgnaktig. Slik føles det ihvertfall for meg. Jeg antar at placebo vil miste sin virkning dersom pasienten idet han tar pillen får vite at det er en placebo-pille. – Men healing derimot, healing er ikke løgn.

Jeg har møtt mange healere i mitt liv, men jeg har faktisk aldri møtt noen healer som bevisst lyver, som er ute etter å lure noen. Alle healere jeg har møtt har hatt tro på sine evner og sett på det som en prosess i sannhet. Skeptikere kan si at healing ikke alltid virker, men det kan man faktisk også si om skolemedisin. Det virker ikke alltid det heller.

Både placebo og healing trekker veksler på troens mirakuløse kraft. Hvis man er overbevist om at noe virker, ikke bare i tankene, men også dypt ned i det ubevisste, vil kroppen reagere med å reparere seg selv. Kroppen ser ingen forskjell mellom fantasi og virkelighet. Det er lett å demonstrere. Bare forestill deg at du biter i en saftig sitron, så vil kjertlene reagere. – I idrettsmedisin har man også kunnet konstatere at å «løpe i fantasien» faktisk utvikler musklene og forbedrer prestasjoner.

Jeg ser frem til at det vil komme gjenombrudd i tradisjonell vitenskap på dette feltet, og til at grensene mellom vitenskap og magi vil mykes opp. Magi var en gang regnet som vitenskap, og magi vil kanskje oppleve en renessanse og påny ble regnet som en vitenskap. Magi bygger også på erfaringer, og er empirisk på sitt vis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s