Buddhas hemmelighet

 

Noen hemmeligheter skjuler ord. Andre hemmeligheter, skjuler ikke ord, men bare mening. Slike hemmeligheter kan man aldri få vite noe om uten gjennom den intuisjon som lar seg nære av sansene. En historie som illustrerer dette godt er historien om Buddha sin lotus-preken. Den lyder omtrent slik:

Buddha stod ved siden av en innsjø og skulle holde en preken for sine elever som var samlet der. Mens han ventet på at elevene skulle falle til ro, la han merke til en gyllen lotus som blomstret i gjørmete vann i like ved. Han trakk planten opp av vannet, hele planten, med blomst, lang stamme, og rot. Så holdt han den opp høyt, slik at alle elevene skulle kunne se den. I lang tid sto han der, sa ingenting, bare holdt lotus-planten opp, og så inn i sitt publikums tomme ansikter.

Plutselig smilte hans disippel, Mahakashyapa. Han hadde forstått. Hva hadde Mahakashyapa forstått? – Alle var nysgjerrige. I århundrer har folk slitt med spørsmålet: «Hva var det for slags visdom som Buddha hadde gitt til Mahakashyapa?»

Noen mente at roten, stammen, og blomst representerte de tre verdener: underverdenen, jord og himmel, og at Buddha formidlet til dem at han kunne holde all eksistens i sin hule hånd. Kanskje det?

For min del tror jeg folk tenker for mye. Hvis det var dette Buddha ville formidle, hadde han vel bare ha sagt det. Av og til kan visdom kun inntas gjennom sansene. Så plutselig forstår man. Man kan ikke sette ord på det. Det blir som en dyrebar hemmelighet. Setter man ord på det, forsvinner hemmeligheten, og man står igjen med ingenting. For det var ikke ord det dreiet seg om. Men man må vite om hemmeligheten. Om man ikke kan få den fortalt, så kan man kanskje få se den. Da vil den kanskje åpenbare seg, forutsatt at man ikke venter seg noe som kan uttrykkes i ord.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s